Castelul Bethlen

 • Castelul Bethlen din Criș a fost construit între secolele XIV și XVIII, având în arhitectura sa elemente ale stilului gotic, dar și ale renascentismului transilvănean.
 • Castelul din Criș a aparținut familiei Bethlen încă de la început. Moșia fiind primită drept mulțumire pentru faptele de vitejie din timpul cruciadelor.
 • Aflându-se la granița Imperiului Austro-Ungar, a fost construit inițial ca punct de apărare al hotarelor, dar mai târziu a devenit unul dintre cele mai frumoase castele renascentiste din Ardeal.
 • În secolele XVIII-XIX, în jurul castelului a fost amenajat un frumos parc în stil englezesc, o parte dintre copacii exotici plantați mai pot fi văzuți și astăzi.
 • Turnul Arcașilor este construit pe 5 niveluri, avea rol de punct de observație și este cea mai veche construcție din întregul ansamblu.
 • În secolul XVII a fost construit al doilea corp al castelului cu pivniță, capelă, saună și mai multe încăperi dispuse la parter și etaj.
 • Castelul Bethlen a fost locuit până când a fost naționalizat în anul 1948, apoi a devenit tabără de pionieri, depozit al CAP, iar mai apoi a fost golit de toate obiectele de valoare și abandonat.
 • De când a fost naționalizat și până când a fost redat moștenitorilor de drept, au existat două tentative de restaurare, una în 1976 și una în 1991, însă de fiecare data lucrările au fost sistate.
 • În trecut, majoritatea cărților monografice despre Ardeal conțineau imagini cu faimosul castel. În secolul XX s-au tipărit cărți poștale și timbre cu reședința Bethlen din Criș.
 • În anii 70, în curtea Castelului Bethlen din Criș, s-au filmat câteva scene din filmul Enigma Otiliei. (vezi scene)
 • O parte din obiectele de artă, arme, trofee, mobilier au ajuns la Sighișoara și la Muzeul Brukenthal din Sibiu, însă cele mai multe dintre ele au dispărut fără urmă.
 • Despre Castelul Bethlen din Criș, vorbește și scriitorul englez Charles Boner în cartea sa denumită “Transilvania – produsele și poporul său”.

 • Mărul și șarpele uriaș – Se spune că în momentul stabilirii familiei Bethlen pe aceste meleaguri, în zonă trăia un mostru înrudit cu cel din Loch Ness. Acest monstru îi ataca deseori pe oameni, semănând teroare. Sătul de această situație, stăpânul castelul a hotărât să omoare acest șarpe uriaș. Se pare, conform legendei, că uciderea monstrului a fost mai ușoară decât s-ar fi așteptat: i-a fost aruncat un măr, s-a înecat cu el și a murit. Se spune că după această întâmplare, blazonul familiei a devenit șarpele cu măr în gură.
 • Blazonul și elementele oculte – Blazonul familiei Bethlen este șarpele cu coroană pe cap și măr în gură. Se știe că șarpele și mărul sunt simboluri oculte. Mărul reprezintă cunoașterea interzisă și accesul la informații secrete doar pentru cei inițiați, iar șarpele poate avea înțelesul unui element de comunicare ce a dus la aflarea acestor tainice cunoștințe. Aceste elemente sugerează apartenența membrilor familiei la Ordinul Templier sau poate chiar la Ordinul Frăția Dragonului.
 • Fantoma de la castel – În urmă cu mult timp, în acest castel, a locuit o contesă ce fusese obligată de părinți să se mărite, deși inima ei era dăruită altui bărbat. După o lungă perioadă de suferință și tristețe, femeia și-a pierdut mințile și a decis să se sinucidă. Mai mulți martori spun că fantoma ei, este zărită uneori plimbându-se pe holurile castelului, dar tot ei spun că nimeni nu se teme de ea, pentru că este inofensivă.
 • Răsplata cavalerului – După ultima cruciadă a Cavalerilor Templieri pe Pâmantul Sfânt, cei mai curajoși și loiali au fost recompensați pentru vitejia lor. Printre ei a fost și cavalerul Apa din neamul Bencse-Gergely care a primit drept răsplată domeniul de la Criș. Numele de nobil, Bethlen, este posibil să-l fi luat chiar de la orașul biblic unde a luptat: Bethleem. În anul 1305, după moartea sa, domeniul și turnul de apărare de pe locul actualului castel, au fost moștenite de fiul său Gergely Bethlen. Domeniul va trece de la un moștenitor la altul, va trece prin diferite modificări arhitecturale, până când în anul 1680 va primi înfățișarea pe care o are și astăzi.

călătorește în siguranță

prețuiește locul

trăiește momentul

trăiește activ

încearcă noi experiențe

învată zi de zi mai mult

Distribuie

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email