obiective turistice în orașul Brașov

Biserica Sf. Nicolae

Curiozităti

  • Costrucția Bisericii Sf. Nicolae a început în anul 1495 pe locul unui vechi lăcaș de cult atestat în documente din anul 1292.
  • La înfrumusețarea și extinderea biseriicii au contribuit de-a lungul timpului, mai mulți voievozi ai țărilor românești, prin donații sub formă de bani, obiecte de aur și argint, icoane vechi sau veșminte preoțești.
  • Biserica a fost ridicată inițial în stil gotic, dar transformările din secolul XVIII au adus construcției influențe din stilul baroc.
  • În cimitirul bisericii sunt înmormântate personalități importante din istoria națională și locală ca Nicolae Titulescu, dr. Aurel Popovici, preotul Vasile Saftu, dr. Ioan Meșotă.
  • În interiorul Bisericii Sf. Nicolae se găsește o frescă care prevestește apocalipsa și alte 13 picturi care ilustrează scene ale apocalipsei.
  • În procesul de construire și extindere a bisericii au contribuit domnitorii români: Vlad Calugărul, Neagoe Basarab, Petru Cercel și Mihai Viteazu dar și împărăteasa Rusiei, Elisabeta Petrovna.
  • Mihai Eminescu, fascinat de arhitectura bisericii, i-a dedicat poezia: ,,Învia-vor voievozii“.

Legende & Povesti

  • Globul care ascunde documente secrete – Legenda spune că în cea mai înaltă turlă a bisericii, la baza crucii mari a fost așezat un glob poleit cu aur. În acest glob a fost ascuns un document misterios cu informații importante despre brașovenii din Schei. Deși existența documentului a fost confirmată, nici până astazi nimeni nu știe exact ce conține documentul original. Se știe că acesta a fost scris în anul 1742 de Radu Tempea, cronicarul care a scris istoria bisericii. Timp de 200 de ani, în afară de autor nimeni nu a știut ce conține. Documentul a ieșit la lumina pentru prima dată în anul 1887, dar abia a doua oară, în 1946, s-a făcut un proces verbal despre conținutul acestuia. Se pare că este un fel de legământ ca nici un om de rând să nu poată pune mâna pe el dar nici orice față bisericească.
  • Hoțul și icoana – În 1993, o icoană a Maicii Domnului, veche din anul 1554 a fost furată din biserică. Deși valoarea icoanei era estimată la 200 000 de dolari, hoțul nu a vândut-o, a dus-o acasă. Ulterior, după ce a fost prins, acesta le-a povestit polițiștilor că de fiecare dată când intra în camera unde era icoana, îl năpădea transipirația, îl apuca tremuratul și se sufoca de trebuia să scoată icoana afară. Icoana a fost adusă înapoi după prinderea hoțului.
  • Monarhia și comuniștii – Pe unul din pereții Bisericii Sf. Nicolae este pictat portretul Regelui Mihai alături de portretul mamei sale, Elena. În anul 1946, pentru că regimul comunist era deranjat de astfel de picturi, s-a luat decizia ca aceste două portrete să fie acoperite cu var. Deasemenea, din aceleași motive, în pictura care îi înfățișează pe regele Ferdinand și pe Regina Maria intrând în Alba Iulia, s-a decis ca Reginei Maria să i se picteze barbă astfel să îi facă pe comuniști să creadă că portretul înfățișează doi sfinți-militari. Ulterior portretele au revenit la starea inițială.

OBIECTIV EMBLEMATIC

APROAPE DE CENTRU

PESTE 500 DE ANI VECHIME

Cum ajungi?