obiective turistice în orașul Brașov

Piata Sfatului

Curiozităti

  • Piața Sfatului este kilometrul zero al Brașovului. De aici se măsoară distanțele rutiere spre toate colțurile țării.
  • În perioada medievală, în locul în care astăzi se află fântâna arteziană, se duceau la îndeplinire pedepsele capitale. Oamenii cu stare erau decapitați, hoții erau spânzurați, iar vrăjitoarele erau arse pe rug.
  • În Piața Sfatului exista și Stâlpul Infamiei. Aici erau aduse femeile care aveau aventuri cu bărbații altor femei dar și femeile foarte frumoase care erau considerate un pericol de soțiile negustorilor.
  • În Piaţa Sfatului a existat, timp de mai multe secole un celebru târg în care se puteau găsi de la fructe, legume, carne, peşte, la cele mai frumoase veşminte aduse din Orient.
  • Se spune că Piața Sfatului ar fi brăzdată de mai multe tuneluri. Aceste tuneluri erau folosite ca refugiu împotriva atacatorilor sau pentru a ascunde provizii sau bogății.
  • În cladirea din Piața Sfatului nr.16 a funcționat prima farmacie din oraș.
  • In 1892 s-a inaugurat prima cale ferată suburbană din România. Linia trenului cu aburi avea una dintre stații in Piața Sfatului.

Legende & Povesti

  • Legenda Katarinei – Legenda spune că la Stâlpul Infamiei a fost adusă şi Katarina o săsoaică frumoasă de care Vlad Ţepeş era îndrăgostit lulea. Cei doi au avut împreună cinci copii.  Femeile vremii nu au văzut cu ochi buni relaţia dintre domnitor şi Katarina. Nevestele negustorilor din cetate au atacat casa în care se afla fata, au bătut-o, i-au tăiat părul şi au dus-o la stâlpul infamiei din Piaţa Sfatului. Când a auzit de grozăvie Vlad Ţepeş a ameninţat că va da foc Braşovului. Până la urmă a reuşit să o elibereze prin negociere. I-a cruţat pe negustorii şaşi pe care urma să îi execute în Bartolomeu. (sursa text: adev.ro/pbipf6)
  • Legenda Casei Negustorilor – Apollonia Hirscher a fost cea mai bogată femeie a Brasovului Medieval. Se spune că fiica sa s-a îmbolnavit de tânăra și a murit. Distrusă de durere, Apollonia a decis ca fata să fie îmbrăcată cu cea mai frumoasă rochie și cu cele mai scumpe bijuterii. La câteva zile după ce a fost înmormântată, câţiva săraci au vrut să jefuiască mormântul şi să fure bijuteriile. În momentul în care a fost dezgropată, fiica Apolloniei, s-a trezit la viaţă, iar evenimentul a fost privit ca un miracol al vremii. Atunci Apollonia a decis să construiască Casa Negustorilor, actualul restaurant Cerbul Carpatin din Piața Sfatului.
  • Povestea lui Stefan Stener – In Piaţa Sfatului, în 1689, a fost decapitat Stefan Stener, şeful breslei cizmarilor, care s-a împotrivit austriecilor, el fiind conducătorul revoltei anti-habsburgice. Capul condamnatului a fost pus intr-o țeapă de fier lânga stâlpul infamiei și a rămas acolo timp de 29 de ani ca exemplu pentru ca nimeni să nu mai aibă curajul să se răscoale.

KILOMETRUL ZERO

CENTRAL

OBIECTIV EMBLEMATIC

Social Media

Cum ajungi?