Biserica Fortificată Prejmer este monument Unesco din anul 1999 și este printre puținele locuri din România care au primit 3 stele Michelin.
Construcția bisericii a început în anul 1218 și a continuat în 1240 sub patronajul călugarilor Mănastirii Cisterciene din Cârța, în stilul goticului timpuriu cistercian.
Zidul de incintă este construit în secolul XV, are formă circulară, un diametru de 72 de metri, înaltime de 12 metri, grosime de 3-4 metri și 4 turnuri.
Până în anul 1856, fortificația a fost înconjurată de un șanț cu apă cu o adâncime de 5,67 metri și o lațime de 7,56 metri.
În partea interioară a zidurilor de apărare, sunt construite pe 3-4 nivele, aproximativ 275 de camere de locuit. În aceste camere erau păstrate proviziile și bunurile de valoare iar pe timp de război erau folosite ca locuințe.
În interiorul cetății existau două „camere școală” ceea ce înseamnă că procesul de învățătură nu era întrerupt nici măcar pe vreme de război.
În planul inițial, biserica din Prejmer, avea forma unei cruci grecești (cruce cu brațe egale), dar brațul vestic a fost prelungit în secolul al XVI- lea.
Lănga ușa sudică a bisericii, s-a păstrat o piatră numită „piatra rușinii”. Conform tradiției de această piatră erau legați hoții și adulterele pentru a fi batjocuriți de cei care veneau duminică dimineață la slujbă. Ultima dată a fost folosită în 1855.
În anul 1804, bisericii din Prejmer, i se construiește un altar nou. Acest altar este înlocuit, în 1970, după restaurarea vechiului altar din secolul XV.
În interiorul bisericii din Prejmer se află cel mai vechi triptic (ce înseamnă triptic?) din Transilvania, datează din anii 1450-1460.
Cetatea tărănească din Prejmer este una dintre cele mai bine păstrate și puternice fortificații din Europa.
Biserica Fortificată Prejmer este cel mai vechi monument istoric din județul Brașov.
Cetatea Prejmer se numară printre reperele istorice care au scăpat de distrugere în perioada comunistă, ba chiar mai mult, Nicolae Ceausescu a semnat o investiție de 18 milioane de lei pentru restaurarea ei.
În camera de slănină a cetății s-au filmat mai multe scene din filmul Nostradamus (1994).
Viclenia turcilor – Fiind prima localitate din calea turcilor veniți prin Pasul Buzău, Prejmerul s-a confruntat cu aproximativ 50 de atacuri din partea armatelor otomane. Se spune că o singură dată cetatea a fost cucerită, dar nu prin luptă dreaptă. Atunci, năvălitorii s-au dat drept prieteni iar după ce au intrat în cetate au devenit cuceritori.
Legenda tătarului cu capul tare – Se spune că în timpul unei invazii barbare, unul dintre soldații tătari a încercat să intre în cetate, în timp ce una dintre porți se închidea. Poarta l-a lovit în cap, dar soldatul avea capul atât de tare încât a rupt unul dintre dinții de fier ai porții. Așa se explica existența porții știrbe din interiorul cetății.
Odaia împăcării – Se spune că atunci când doi soți se certau, erau pedepsiți să locuiască un timp în odaia împăcării. Acolo erau nevoiți să mănânce având un singur tacâm și un singur blid. De cele mai multe ori această pedeapsă ducea la împăcarea celor doi.