Biserica din Codlea a fost construită în secolul XIII și a fost fortificată începând cu anul 1432, după invazia tătarilor.
Fortificația din Codlea avea 3 rânduri de ziduri, 4 turnuri, șanț cu apă, școală, ateliere ale breslelor, cămări pentru provizii și casă parohială.
Biserica din Codlea este singura biserică din Țara Bârsei care nu are turn.
Tavanul bisericii are 252 de casete pătrate, pictate în stil renascentist, a fost realizat în anul 1702 de Johannes Stolz și restaurat în anul 1959 de Eduard Morres.
Din cele 4 turnuri ale cetății doar 3 mai există astăzi: Turnul Țesătorilor, Turnul Dogarilor, Turnul Fierarilor, transformat în Turn Clopotniță, iar Turnul Rotarilor a fost demolat în anul 1900.
Medalionul octagonal din centrul tavanului casetat, are o inscripție în limba germană care înseamnă: „Nu toți cei care spun Doamne,Doamne vor ajunge în Împărăția Cerurilor”.
Orga bisericii are 2000 de tuburi, 28 de registre, 2 manuale, pedalier și a fost primită sub formă de donație din partea soției unui boier în anul 1709.
In interiorul bisericii se pot distinge două stiluri arhitecturale diferite: partea din față este în stil gotic, iar partea din spate în stil romanic.