Cetatea a fost construită în secolul al XIII-lea și este cea mai importantă fortificație construită de cavalerii teutoni în Transilvania.
Cetatea Feldioarei a fost reconstruită în totalitate între anii 2013-2017, proiectul a urmărit refacerea acesteia în forma pe care o avea în secolul al XVII-lea.
Descoperirile arheologice au arătat ca dealul cetății a fost locuit mii de ani, fiind descoperite obiecte din perioada neolitică, geto-dacică și medievală. Aceste obiecte sunt expuse în muzeul din turnurile cetății.
În curtea interioară a cetății au existat în trecut o capelă, dar și o mănăstire cisterciană, ale căror vestigii pot fi văzute și astăzi.
Cetatea Feldioarei este cea mai veche fortificație din județul Brașov, fiind atestată documentar din anul 1225.
Cetatea construită inițial de cavalerii teutoni a fost extinsă mai târziu cu ajutorul sașilor din Râșnov, Cristian și Vulcan.
În anul 1430, cetatea a fost atacată și distrusă de armatele otomane, iar în anul 1457 a fost afectată de atacurile trupelor lui Vlad Țepeș.
Cetatea Feldioarei are formă ovala, este lungă de 77,5 de metri și lată de 28 de metri, înălțimea zidurilor este de aproximativ 6 metri.
Cele mai vechi componente ale cetății sunt turnurile de est și vest, construite probabil în jur de anul 1300.