Caută
Close this search box.

6 monumente unesco pe care le poți vizita dacă te afli în brașov.

UNESCO a fost înființat în 16 noiembrie 1945, iar denumirea completă este United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. Deși inițial au fost doar 20 de state fondatoare, astăzi organizația are 195 de țări membre. Una dintre misiunile UNESCO este de a menține o listă cu locuri istorice și naturale, a căror salvare și conservare este foarte importantă pentru comunitatea mondială.

În prezent Patrimoniul UNESCO, cuprinde 1121 de locuri la nivel global, 869 culturale, 213 naturale și 39 mixte. România a devenit membră Unesco în anul 1956 și astăzi are 8 locuri, categorii și zone incluse în lista patrimoniului. Dintre cele 8, doar 3 se referă specific la un monument, celelalte 5 cuprinzând mai multe edificii sau zone.

Așadar România este reprezentată în lista UNESCO de: Mănăstirea Horezu, Delta Dunării, centrul istoric al Sighișoarei, mănăstirile din nordul Moldovei (8), cetățiile dacice din Munții Oraștiei (5), bisericile de lemn din Maramureș (8), pădurile seculare de fag din Munții Carpați (12) și așezările săsești cu biseriei fortificate din Transilvania (7). (vezi informațiile oficiale)

6 Monumente Unesco pe care le poți vizita dacă te afli în Brașov.

Dintre toate locurile ce reprezintă România pe harta Unesco, 6 le poți vizita plecând din Brașov sau împrejurimi, pe trasee cu distanțe cuprinse între 15 și 150 de kilometri. Cinci dintre aceste monumente sunt incluse în categoria așezărilor săsești cu biserici fortificate, iar al 6-lea este reprezentat de centrul istoric al Sighișoarei. 

1. Biserica fortificată prejmer

Biserica Fortificată Prejmer a fost inclusă în Patrimoniul Unesco în anul 1999 și se află la doar 16,4 km de orașul Brașov. Construcția ei a fost începută în anul 1218, este cel mai vechi monument istoric din județul Brașov și printre puținele obiective turistice din România care au primit 3 stele Michelin. Alte curiozități, legende și povești ale locului, precum și informații cu privire la programul de vizitare, pretul biletului sau indicațiile de traseu le puteți găsi aici.

biserica-fortificata-prejmer

2. Biserica fortificată Viscri

Biserica Fortificată Viscri a fost inclusă în Patrimoniul Unesco în anul 1999 și se află la o distanță 79,0 km de orașul Brașov. Construită în secolul XIII și fortificată în secolul al XV-lea este una dintre puținele biserici-sală romanice din secolul ei. Alte curiozități, legende si povești ale locului, precum și informații cu privire la programul de vizitare, prețul biletului sau indicațiile de traseu le puteți găsi aici.

biserica-fortificata-viscri

3. Biserica Fortificată Saschiz

Biserica Fortificată Saschiz a fost inclusă în Patrimoniul Unesco în anul 1999 și se află la o distanță 96,9 km de orașul Brașov. Construcția bisericii a fost începută în anul 1493 și a fost prima dintre bisericile săsești căreia i s-a construit deasupra sălii, un etaj fortificat. Alte curiozități, legende si povești ale locului, precum și informații cu privire la programul de vizitare, prețul biletului sau indicațiile de traseu le puteți găsi aici.

biserica-evanghelica-saschiz

4. Cetatea Sighișoara

Cetatea Sighișoara a fost inclusă în Patrimoniul Unesco în anul 1999 și se află la o distanță 118 km de orașul Brașov. A fost construită în secolul XII de coloniștii sași și este singura cetate medievală din sud-estul Europei, locuită și în zilele noastre. Alte curiozități, legende si povești ale locului, precum și informații cu privire la programul de vizitare, prețul biletului sau indicațiile de traseu le puteți găsi aici.

cetatea-sighisoara

5. Biserica Fortificată Biertan

Biserica Fortificată Biertan a fost inclusă în Patrimoniul Unesco în anul 1993 și se află la o distanță 140 km de orașul Brașov. Biserica a fost construită între anii 1490-1520 în stil gotic târziu, fiind ultima din Transilvania ridicată în acest stil, în interior se află cel mai mare altar poliptic din România. Alte curiozități, legende si povești ale locului, precum și informații cu privire la programul de vizitare, prețul biletului sau indicațiile de traseu le puteți găsi aici.

biserica-fortificata-biertan

6. Biserica Fortificată Dârjiu

Biserica Fortificată Dârjiu a fost inclusă în Patrimoniul Unesco în anul 1999 și se află la o distanță de 93,1 km  mergând pe cel mai scurt drum, însă acest drum are o porțiune destul de lungă fără asfalt. Ruta recomandată ar fi Brașov – Cristuru Secuiesc – Dârjiu, cu o distanță de 148 de km. Biserica Fortificată din Dârjiu este cea mai importantă biserică fortificată secuiască, construcția ei a început în secolul XIV, iar pereții interiori sunt decorați cu picturi murale ce datează din anul 1419. Alte curiozități, legende si povești ale locului, precum și informații cu privire la programul de vizitare, prețul biletului sau indicațiile de traseu le puteți găsi aici.

biserica-fortificata-darjiu

articole similare